Cserkészcsapatunk megalakult

Cserkészcsapatunk megalakult

A szenci cserkészet az újjáalakult Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen belül (SZMCS) 2013-ban kezdte meg újra működését a féli 24. sz. szent László cserkészcsapat rajaként, Herics Hideghéty Mónika vezetésével.

Jelenleg gyerekekkel és vezetőkkel együtt körülbelül 40 fős a cserkészcsapatunk, ami a szövetségünkön belül már nagyobb létszámnak számít. Nem csak Szencről, hanem a környező falvakból is vannak tagjaink (Zonctorony, Újfalu, Réte), de mindannyian a szenci magyar alapiskola tanulói.
Csapatunk már 1 segédtiszttel, 8 őrsvezetővel és 2 segédőrsvezetővel büszkélkedhet, mindnyájan az SZMCS által meghirdetett vezetőképző táborokban szerezték képesítéseiket. Nekünk ez nem kis dolog, hisz Szencen körülbelül 80 évvel ezelőtt működött utoljára cserkészet, így mindent elölről kellett kezdenünk.

Mivel cserkészcsapatunk idén, 2023-ban ünnepli fennállásának 10 éves jubileumát, úgy döntöttünk, hogy idén megalapítjuk a különálló 76. számú Szenczi Molnár Albert cserkészcsapatot. A megalakulási ünnepséget egy körülbelül fél éves felkészülés előzte meg, amely alatt szorosan együttműködtünk a cserkészszövetségünk vezetőivel. Ezenkívül nagy segítséget nyújtottak a szülők is a felkészülésben.

A megalakulási ünnepségre 2023. november 4-én került sor. A napot ünnepi szentmisével kezdtük, ahol a cserkészeink aktívan segítettek – éneklésben, felolvasásban, könyörgésekben és az adományok felajánlásánál. A mise végén hivatalos keretek között sor került a csapatzászló megáldására, megkaptuk a csapat alapítólevelét és elénekeltük a cserkészindulót. A mise után átvonultunk a pasztorációs központba, ahol egy megvendégeléssel egybekötött prezentációval folytattuk az ünnepséget.

Hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítettek a felkészülésben vagy velünk ünnepeltek, és bízunk benne, hogy cserkészcsapatunk jövője is tele lesz sikerekkel, barátsággal és cserkészi szellemmel.